Aktualności

Poród przedwczesny

Data: 17 Styczeń 2020

Poród przedwczesny definiuje się jako ukończenie ciąży pomiędzy 22. a 37. tygodniem ciąży. To powikłanie ciąży stanowi poważne wyzwanie dla współczesnego położnictwa i perinatologii oraz jest ogromnym problemem dla systemów opieki zdrowotnej, jak również dla rodziców dzieci urodzonych przedwcześnie.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejPoród przedwczesny 

Żelazo

Data: 10 Styczeń 2020

Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, zaburzeń odporności, pogorszenia koncentracji, zaburzeń rytmu pracy serca. Anemia w przebiegu ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego oraz wpływa na niższą masę urodzeniową dziecka.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejŻelazo 

Foliany

Data: 7 Styczeń 2020

Wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny uwzględniać w swojej diecie produkty bogate w foliany. Kobiety w wieku rozrodczym planujące ciążę powinny dodatkowo stosować suplementację folianami przez okres co najmniej 12 tygodni przed koncepcją. Kobiety powinny kontynuować suplementację folianami przez cały okres ciąży oraz okres połogu i karmienia piersią. W suplementacji należy brać pod uwagę preparaty o udokumentowanym składzie i działaniu.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejFoliany 

Sód w ciąży

Data: 24 Grudzień 2019

Zarówno sód, jak i potas, są głównymi elektrolitami płynu zewnątrzkomórkowego (sód) i wewnątrzkomórkowego (potas).

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejSód w ciąży 

Wesołych Świąt!

Data: 20 Grudzień 2019

więcejWesołych Świąt! 

Wapń w ciąży

Data: 20 Grudzień 2019

Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym zębów i kości, jest niezwykle potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejWapń w ciąży 

Magnez w ciąży

Data: 17 Grudzień 2019

Magnez w czasie ciąży pełni bardzo ważną rolę. Poziom magnezu w organizmie kobiety wpływa na dobrostan matki i sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka. Niedobór magnezu w ciąży ma negatywny wpływ na obydwoje.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejMagnez w ciąży 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Data: 13 Grudzień 2019

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym składnikiem budulcowym błon lipidowych komórek układu nerwowego. Odgrywają znaczącą rolę w neurotransmisji sygnałów w nerwach obwodowych i siatkówce oka. Regulują poziom frakcji LDL cholesterolu i triglicerydów w organizmie, przez co wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia tętniczego w wieku dorosłym.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejWielonienasycone kwasy tłuszczowe 

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem: Zakażenie HIV w praktyce ginekologicznej — wybrane aspekty okiem prawnika .

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejZakażenie HIV w praktyce ginekologicznej — wybrane aspekty okiem prawnika 

Spożywany pokarm ma ogromny wpływ na zdrowie matki oraz rozwijającego się płodu. Podstawą żywienia kobiety ciężarnej powinna być zbilansowana, różnorodna dieta, uzupełniona o suplementację poszczególnych witamin i składników mineralnych w dawkach optymalnych dla właściwego wzrastania płodu i zdrowia matki.

Artykuł dostępny TUTAJ

więcejOdżywianie w ciąży - zapotrzebowanie energetyczne