Programowanie płodowe - otyłość

Data publikacji: 14 Luty 2020

Nadwaga i otyłość ciężarnej są istotnymi czynnikami biorącymi udział w etiologii chorób przewlekłych u potomstwa. Obecnie istotną kwestią jest dostępność żywności wysoko przetworzonej, zwłaszcza przy zmniejszonej aktywności fizycznej. Prowadzi to do zaburzenia równowagi energetycznej organizmu i przyczynia się do obserwowanej epidemii otyłości. Nadmierna masa ciała podczas ciąży sprzyja powstawaniu makrosomii płodu. Noworodki i niemowlęta matek z nadwagą charakteryzują się zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej. Przez nasiloną adipogenezę podczas rozwoju płodowego są one predysponowane do rozwoju otyłości w dzieciństwie, a także cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego w dorosłym życiu. Wysokokaloryczna dieta podczas ciąży, towarzysząc zaburzeniom przemiany materii, powoduje hiperlipidemię, hiperglikemię i hiperinsulinemię, które mają niekorzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie łożyska. W związku z tym zmieniona dostępność składników odżywczych dla płodu nasila tworzenie niekorzystnych wzorów epigenetycznych u potomstwa. Dzieci matek spożywających dietę wysokotłuszczową w czasie ciąży mają tendencję do osiągania większej masy ciała. Podejrzewa się, że w tym przypadku niedobór adiponektyny, hormonu odpowiedzialnego za wrażliwość na insulinę, jest czynnikiem inicjującym modyfikacje epigenetyczne. Dieta wysokotłuszczowa w czasie ciąży okazuje się czynnikiem, który określa reakcję wazodylatacyjną na acetylocholinę u potomstwa. Prowadzi to do zaburzenia podstawowej funkcji śródbłonka oraz predysponuje do rozwoju nadciśnienia i poważnych chorób sercowo-naczyniowych.