Wpływ karmienia piersią na prawidłowy rozwój noworodka

Data publikacji: 02 Marzec 2020

Wpływ karmienia piersią na prawidłowy rozwój noworodka

Ze względu na korzystny wpływ na stan odżywienia, czynności przewodu pokarmowego, odporność, rozwój psychosomatyczny, karmienie piersią jest rekomendowanym sposobem żywienia niemowląt.

Mleko kobiece cechuje unikatowy skład mikro jak i makroskładników, białek lipidów, który jest dostosowany do wieku dziecka.

Czynniki wzrostu, cytokiny, enetrohormony, enzymy trawienne, immunoglobuliny, komórki odpornościowe, przyczyniają się do m.in.:

- przyspieszenia dojrzewania strukturalnego i czynnościowego błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- zwiększenia aktywności motorycznej przewodu pokarmowego,
- rozwoju mikrobioty jelitowej,
- immunomodulacji.

Unikalny skład pokarmu matki aktywuje wiele szlaków immunologicznych by wesprzeć organizm dziecka w walce z otaczającymi patogenami. W gruczołach piersiowych matki produkowane są i wydzielane do mleka sekrecyjne IgA, będące efektem styczności drobnoustrojów z układem oddechowym i pokarmowym matki, przez co organizm dziecka może dynamicznie bronić się przed infekcjami matki czy infekcjami rodzinnymi. Inne składniki mleka matki potrafią ,,mobilizować’’ i specyficznie ,,nakierunkowywać’ układ odpornościowy dziecka tak, by mógł obronić się przed patogenami.

Naturalne karmienie przyśpiesza również dojrzewanie układu odpornościowego dziecka poprzez produkcję większej ilości przeciwciał po kontakcie z obcymi antygenami.

Dodatkowo, receptory kobiecego sutka pozostają w ciągłej komunikacji ze śliną karmionego dziecka, rozpoznają jej skład, florę bakteryjną i w rezultacie następuje produkcja pokarmu dostosowanego do indywidualnych potrzeb dziecka. Dzięki temu możliwe jest karmienie jednocześnie noworodka i starszego rodzeństwa, i każde z nich otrzyma odpowiedni dla siebie pokarm.

Wśród dobrze udokumentowanych korzyści karmienia naturalnego w porównaniu z karmieniem pokarmem sztucznym jest także rzadsze występowanie u dzieci:

- zakażeń dróg oddechowych,
- zakażeń przewodu pokarmowego,
- zapaleń ucha środkowego,
- zakażeń układu moczowego,
- posocznicy,
- martwiczego zapalenia jelit lub ich łagodniejszy przebieg.

U dzieci karmionych piersią rzadziej dochodzi również do nagłej śmierci łóżeczkowej.

Karmienie piersią zapewnia również długoterminowe benefity ujawniające się po zaprzestaniu laktacji:

- mniejsze ryzyko późniejszych ostrych infekcji skutkujące mniejszą liczbą hospitalizacji,
- redukcja zapadalności na niektóre choroby przewlekłe,
- polepszenie rozwoju neurologicznego.

Ta ,,polaktacyjna” ochrona zwiększa się wraz z długością okresu karmienia piersią. Karmienie piersią wpływa również korzystnie na zmniejszenie skłonności dzieci do chorób alergicznych.

Dzieci karmione piersią doświadczają mniejszego poziomu stresu/bólu podczas bolesnych procedur medycznych, może to wynikać między innymi z wysokiego poziomu kortyzolu przekazanego w mleku i dodatkowo spotęgowane jest przez bliską więź matki i dziecka.

Podstawą żywienia dzieci urodzonych przedwcześnie powinno być zawsze mleko matki.



Powrót do listy artykułów