Z cyklu Mama na wakacjach — profilaktyka chorób przenoszonych drogą pokarmową

Data publikacji: 11 Czerwiec 2019

Profilaktyka chorób przenoszonych drogą pokarmową

Jeżeli w czasie ciąży wyjeżdżamy do krajów gdzie standardy sanitarne pozostawiają wiele do życzenia musimy podjąć szczególne środki ostrożności.

Gorączka i odwodnienie, które towarzyszą często chorobom biegunkowym, mogą upośledzać łożyskowe krążenie krwi i przez to negatywnie wpływać na rozwój płodu. W czasie ciąży wzrasta wrażliwość błony śluzowej przewodu pokarmowego na działanie patogenów, co stanowi potencjalne ryzyko zakażenia toksoplazmozą czy listeriozą.

O czym należy zatem pamiętać?

- Unikaj spożywania żywności i napojów przygotowywanych przez ulicznych sprzedawców

- Zrezygnuj z niedogotowanego, niedosmażonego mięsa niewiadomego pochodzenia

- Unikaj spożywania niepasteryzowanych produktów takich jak: mleko, ser (feta, brie, camembert)

- Sięgaj po wodę w butelce.

Kobietom w ciąży zaleca się unikanie wyjazdów do krajów, gdzie choroba występuje endemicznie i obserwowane są wysokie wskaźniki zakażeń wśród ludności miejscowej, w szczególności na subkontynencie indyjskim.