Czynniki wpływające na poród przedwczesny

Data publikacji: 13 Wrzesień 2018

Poród przedwczesny w medycynie jest nadal niewyjaśnionym zjawiskiem. Nie do końca wiadomo, co go wywołuje i jak go przewidzieć. Określenie czynników indukujących jest kluczowe ze względu na liczbę kobiet rodzących przedwcześnie oraz na skutki, jakie niesie za sobą wcześniactwo. W pracy przedstawiono czynniki mogące mieć wpływ na poród przedwczesny. Dotychczas koncentrowano się głównie na medycznych aspektach. Wiele badań potwierdza natomiast, że zrównoważona dieta, bogata w białka z wielu źródeł, wpływa na zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego, a dieta bogata w żywność przetworzoną oraz typu fast food jest dla ciężarnych niekorzystna. Ważnymi składnikami pokarmowymi są cynk oraz PUFA v-3, które w niewielkim stopniu zmniejszają ryzyko przedwczesnego urodzenia. Zauważono również, że na poród przedwczesny może mieć wpływ niedożywienie, które aktywuje kortyzol i oksytocynę, jak również zwiększa stan zapalny. Natomiast na mniejsze ryzyko porodu przedwczesnego mogą wpływać długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ale ich skuteczność oraz ilość należałoby jeszcze potwierdzić innymi badaniami. Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza jest związana ze znacznie niższym pobraniem energii i spożyciem żelaza we wczesnej fazie ciąży. Zwiększa to ryzyko porodu przedwczesnego oraz niskiej masy urodzeniowej. Potwierdzone działanie u kobiet z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego wykazuje 17-hydroksyprogesteron (17P), mimo tego odsetek przedterminowych porodów w tej grupie pozostawał bardzo wysoki. Z powodu braku jednoznacznych czynników oraz środków mogących zapobiegać porodowi przedwczesnemu, dalsze badania nad identyfikacją innych przyczyn porodu przedwczesnego i innych metod zapobiegania są niezbędne.

Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018; 3 (2), 52–57

Pełna treść artykułu