Biblioteka ginekologa praktyka tom 9 - Żywienie kobiet w ciąży

Autor: Mirosław Wielgoś (red.)
ISBN: 978-83-7555-358-1

Język: polski

Wydawca: VM Media Sp z o.o. VM Group sp. k. ( Grupa Via Medica)

Rok wydania: 2013

Pobierz przykładowy rozdział: Biblioteka Gin_Pol_9_ Zywienie kobiet-35-47.pdf [337,20 kB] Ilość pobrań: 152

Żywienie kobiety w okresie prokreacyjnym jest jednym z niedocenianych aspektów zdrowia człowieka.

Przygotowanie kobiety do ciąży ma fundamentalny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Występowanie wad rozwojowych i poronień często się wiąże z zaburzeniami metabolicznymi i niedoborami składników odżywczych u matki.

W dynamicznie rozwijających się społeczeństwach coraz częściej mamy do czynienia z problemami nadwagi i otyłości, również u kobiet w wieku prokreacyjnym. Otyłość matki jest jednym z istotniejszych czynników ryzyka zaburzeń wewnątrzmacicznego rozwoju płodu.

Z kolei modne wśród młodych kobiet stosowanie diet eliminacyjnych może prowadzić do niedoborów żywieniowych, które również mają wpływ na występowanie różnych patologii ciąży.

Sposób żywienia kobiet w ciąży jest także przedmiotem wielu mitów, które nie mają pokrycia we współcześnie dostępnych badaniach naukowych. Powszechnie przekonanie, że kobieta w ciąży musi "jeść za dwoje", powinno zostać obecnie zastąpione określeniem "jeść dla dwojga".

Publikacja powstała z myślą o kobietach w ciąży jak i tych przygotowujących się do ciąży. Dietetycy oraz lekarze w jasny sposób przedstawiają zasady zdrowego żywienia.